Restavrirana kipa Jožefa Strauba z velikega oltarja cerkve sv. Danijela v Štanjelu na razstavi v Narodni galeriji v Ljubljani

Restavrirana kipa Jožefa Strauba z velikega oltarja cerkve sv. Danijela v Štanjelu na razstavi v Narodni galeriji v Ljubljani

od 05.09.2019 do 22.09.2019

V septembru v sklopu "Odstiranj" v Narodni galeriji vabljeni na ogled dveh restavriranih kipov Jožefa Strauba, prenesenih iz glavnega oltarja cerkve sv. Danijela v Štanjela.

Jožef Straub je enen izmed najvidnejših predstavnikov slovenskega baroka. Kipa sta bila konec novembra 2017 odpeljana v Restavratorski center ZVKDS zaradi slabega stanja, ki so ga povzročili lesni škodljivci in lesna trohnoba. V preteklosti sta bila večkrat preslikana. Po restavratorskih posegih lahko vidimo njuno izvorno podobo, ki jo je zasnoval kipar.

Straubov podpis in letnica na kipu sv. Janeza Nepomuka uvršča oba kipa med najzgodnejša poznana dela umetnikovem opusu, in sicer v čas, ko je delal na Vipavskem. Po zaključnih restavratorskih delih bosta kipa vrnjena na mesto na glavnem oltarju.

Kipa bosta v okviru razstave na ogled med 5. septembrom in 2. oktobrom 2019.
Kipa iz cerkve sv.Danijela v Narodni galeriji v Lj_01

Kipa iz cerkve sv.Danijela v Narodni galeriji v Lj_02

Več informacij o kipih

Kontakt:
Narodna galerija
Puharjeva 9, 1000 Ljubljana
Tel.: +386 (0)1 24 15 435

Vrnitev na seznam