Festival kraška gmajna

Festival kraška gmajna

od 28.09.2019 do 13.10.2019

FESTIVAL KRAŠKA GMAJNA

fkg jesen stanjel.eu foto splošna gmajna

FB: Festival Kraška gmajna
Brošura

Kraška gmajna velja za eno najstarejših kulturnih krajin in enega najbogatejših življenjskih prostorov v Evropi in širše. Temu izjemnemu prostoru je posvečen Festival kraška gmajna, edinstven festival naravoslovnega in dediščinskega turizma, ki obiskovalcem skozi različne aktivnost ponudi doživetje naravne in kulturne dediščine, posebnega rastlinskega in živalskega sveta gmajne, pa tudi ljudskih modrosti in znanj.

Letos se bo jesenski del festivala odvijal med 27. septembrom ter 27. oktobrom. Otvoritev festivala bo 27. septembra v Parku Škocjanske jame, v promocijsko kongresnem centru Pr Nanetovh z Ex-cathedro arhitektov Matavun 2019, poljudnih srečanjih na temo kulture oblikovanja prostora, ki se bo nadaljevala še naslednji dan z aktualnimi vprašanji na temo arhitekturne dediščine.

Letnemu času primerno, bo teden dni kasneje potekal Gobarski dan na Kraški gmajni. Kras in še posebno Brkini sta zelo pestri območji tudi iz vidika množičnosti vrst gliv, ki tu uspevajo. V sklopu tri dnevnega gobarskega dogodka, se bo mogoče v spremstvu izkušenih poznavalcev gob podati na teren, v širšo okolico Parka Škocjanske jame ter nabirati gobe in uživati v lepotah jesenske pokrajine. Skupaj z priznanimi strokovnjaki in izkušenimi gobarji se bo na gobarskem pohodu določilo najdene gobe in jih uvrstilo v razstavo. Zadnji sklop gobarskega dogodka, bo kuharska delavnica, kjer se bo nekatere, na pohodu nabrane gobe, vpletlo v pravo jesensko kulinarično doživetje. Kuharsko delavnico bo vodil Rihard Baša, kuhar z več kot 30-letnimi izkušnjami in pravi poznavalec lokalne in tradicionalne kuhinje.
K ohranjanju izjemne vrstne pestrosti Krasa, lahko prispevamo tudi s poznavanjem in urejanjem naših obhišnih prostorov na način, ki je živalim in rastlinam prijazen.
Gobarski dan na kraški gmajni_fkg jesen 19foto
Na delavnici Divjim živalim prijazen vrt, ki se bo prav tako odvila v Parku Škocjanske jame, bo mogoče spoznati kaj vse je pomembno pri zasnovi in urejanju vrta, da bo nudil užitke tudi živalim, ki ga bodo izbrale za svoj življenjski prostor.
Divjim živalim prijazen vrt_fkg jesen 19foto
--
 

Četrti festivalski vikend bo obiskovalce popeljal v Štanjel.

* V petek, 11. oktobra vabljeni na
predstavitev nove knjige Alje Furlan – Pletilke med kamnitimi zidovi
skupaj s posebno, zvočno pletenino.


Braniška pesnica in pisateljica, ki ima za seboj že več kot dvajset slikanic in mladinskih knjig, bo med kamniti zidovi in glasbili Zvočne galerije Kamenica v zgornjem palaciju štanjelskega gradu predstavila svojo novo knjigo Pletilke, v kateri se ne pletejo samo nova oblačila, ampak tudi mehke vezi med mamo in njeno deklico. Ilustrirana pravljica je izšla pri založbi Pivec, v zvočno pletenino pa nas bo na dogodku odel tolkalec Gal Furlan.

Lokacija: Štanjel, zvočna galerija Kamenica
Ura:
17:00
Cena: brezplačno
Organizatorji: Zavod Margarana, Založba Pivec in Javni zavod Komenski Kras
Informacije: TIC Štanjel, 05 76 90 056, tic@stanjel.eu
Pletilke knjiga alja furlan_fkg jesen 2019 fotostanjel


*Srednjeveško vas Štanjel krasi tudi etnološki muzej, imenovan
Kraška hiša, v katerem so predmeti iz zbirke Goriškega muzeja.
V soboto, 12. oktobra si jo bo mogoče ogledati v osveženi podobi, ki jo dobiva z novimi upravljavci.


Etnološki muzej v Štanjelu, imenovan Kraška hiša, v katerem so razstavljeni predmeti iz zbirke Goriškega muzeja, dobiva nov zagon. Skrb zanjo prevzemajo Grajžarjevi, ki so tudi lastniki stavbe. V družabnem programu se bomo spomnili, kako se je hiša obnavljala in kako je zbirka nastajala. Osvežena postavitev bo tudi na ogled.

Lokacija: Štanjel, pred Kraško hišo
Ura:
17:00
Cena: brezplačno
Organizatorji: Grajžarjevi, Goriški muzej in Javni zavod Komenski Kras
Informacije: TIC Štanjel, 05 76 90 056, tic@stanjel.eu
kraška hiša lepa foto

*Ob enem pa ta dan vabljeni tudi na ustvarjalno delavnico pod vodstvom Franka Vecchieta – Odtisnimo svojo grafiko na preši Lojzeta Spacala.

Številna Spacalova dela so posvečena tipični kraški arhitekturi. Pod izkušenim vodstvom zamejskega likovnega ustvarjalca in Spacalovega dobrega prijatelja Franka Vecchieta si bomo v prvem delu delavnice podrobneje ogledali razstavo Magičnost prostora, kjer se v doživljanju Krasa soočajo Černigoj, Kosovel in Spacal, v drugem delu pa  izdelali manjšo grafiko s kraškimi motivi, odtisnjeno na originalni Spacalovi preši. Predznanje ni potrebno. V ceno je všteto orodje, barve in papir.

Lokacija: Štanjel, Galerija Lojzeta Spacala in Galerija pri Valetovih
Ura:
9.00 - 16.00
Cena: 35 € delavnice na osebo (10 % popust ob predprijavi do 4. 10. 2019)
Informacije in prijave: najkasneje do 10. 10. 2019 na 05 76 90 056 oziroma .
Delavnica po spacalovih stopinjah - odtisnem svojo grafiko

*Posebnež med kraškimi vrtovi in eden izmed najbolj znamenitih historičnih vrtov Slovenije je štanjelski Ferrarijev vrt.
Na
okrogli mizi in vodenem ogledu v nedeljo 13. oktobra, se bo spoznalo njegovo vlogo v prostoru v različnih zgodovinskih obdobjih – v preteklosti, sedanjosti in tudi možnih obetih za prihodnost.

Javna razprava se bo zaključila z ogledom posebnih kotičkov vrta.
Moderator: Bogdan Macarol

Lokacija: Štanjel, Galerija Lojzeta Spacala
Ura:
15.00
Cena: brezplačno
Informacije: TIC Štanjel, 05 76 90 056, tic@stanjel.eu
FABIANIJEV ŠTANJEL IN FERRARIJEV VRT Z VODOVODNIM SISTEMOM foto_02


--
Festival kraška gmajna ponuja tudi voden sprehod - doživetje kamnite dediščine Lipice in ob koncu sprehoda pomežik podobi novega hotela Maestoso.
fkg jesen 2019 - lipica


Zadnji vikend festivalskega dogajanja se bo zaključil v Botaničnem vrtu v Sežani, ki je zaščiten kot hortikulturni spomenik ter na Pepinih vrtovih ob jesenski čajanki. Izbrani čaji, pripravljeni iz skrbno nabranih zelišč s kraške gmajne ter zgodbe, ki jih bodo pripovedovali člani Društva Univerza za tretje življenjsko obdobje bodo poskrbeli za prijeten zaključek jesenskega festivala.
fkg botanični vrt jesen 19

Kontakt:
Kobilarna Lipica, Javni zavod Park Škocjanske jame, Slovenija, Javni zavod Komenski Kras, Turistično informacijski center Sežana, Razvojni center Divača
Tel.: +386 (0)5 769 00 56
tic.stanjel@stanjel.eu
www.stanjel.eu

 

Vrnitev na seznam