Mesec špargljev na Krasu

Kraško kulinariko bogatijo navdihi letnih časov.

Društvo za razvoj kmetijstva in turizma Planta

Tanek kot svinčnik, temnozelene barve,  z zaobljenim vrhom je mlad špargelj, ki veslo raste med trdimi stebli in bodičastimi listi starega šparglja. To nežno zelišče  najdemo ob pohodnih poteh, robovih gozdov, ob robidah na Krasu. Sončni dnevi in dež pa pospešujejo rast. Pobiranje špargljev je lahko užitek, če smo se odločili za manjši šopek  za » marendo«, če pa jih želimo ponuditi gostom za gurmanske užitke, se moremo primerno obleči in si vzeti dovolj časa, da jih naberemo dovolj.

Že naše none so vedele, da je dobro okrepiti telo, ki ga  izčrpa zima. Nabirale so šparglje in jih pripravljale kot frtalje,  v rižoti, z njoki, s trdo kuhanimi jajci.  V današnji kuhinji pa jih uporabljamo v štrukljih, dajemo na pice, v testo in juhe.

Šparglji vsebujejo veliko  vitaminov, zlasti C, mineralov od cinka, fosforja, magnezija, kroma. So naravni imunostimulatorji. Tudi vlaknin imajo veliko.

Za gurmane so šparglji prava poslastica z zdravilnim učinkom. Dobro pripravljena jed iz špargljev ob kozarcu terana pa spomladanski užitek.

Več...

 

Vrnitev na seznam
šparglji02šparglji03