Kraške jedi

Posebnost kraške kuhinje predstavljajo jedi pripravljene s teranom, kot je teranov toč; na olju popražen pršut in kasneje prelit s teranom.
Pogosta jed na kraški mizi je tudi ajdova in koruzna polenta. Priprava jagnjetine, piščancev in telečjih krač privablja na Kras izletnike in letoviščarje. Jagnjetina z mlinci je pogosto na jedilniku nedeljskih kosil. Ob mesnih jedeh se ponudi pražen krompir z ohrovtom. Goveja juha z domačimi lezanji in meso iz goveje juhe tekneta že od nekdaj. Poleg lezanjev (rezancev) so zelo cenjeni široki rezanci in bleki, ter njoki.
V času kolin se ponudi klobaso s krompirjem pečenim v olupku in repo. Kraševke ob tej priložnosti pripravijo tudi mulce (krvavice).

Praznične jedi
Praznične dneve spremljajo značilne praznične dobrote (potica, jabolčni štrudelj, presenc "sladek kruh", fancli, štravbe,štruklji)  in druga kulinarika (velikonočna šunka v testu), ki na Krasu odraža prepletenost kulturno-zgodovinskih vplivov z naravnim okoljem. Kraške gospodinje so skozi čas ustvarile odlično sožitje med kulinaričnimi novostmi in domačimi jedmi. 

Obvezna velikonočna jed na Krasu je ž`pca, v katero gredo kosi svinjskega mesa: nogice, rep, jezik, kose glave, kak kos boljšega mesa, rezine kuhanega jajca, lovorjev list in zrna črnega popra. Ponudi se jo hladno.

Frtalje

Poleg teranovih jedi so za to območje značilne različne zeliščne frtalje, pripravljene iz koromača, mete, melise, žajblja, bezgovih in akacijevih cvetov in divje šparnge.

Jota in mineštre
Tipična kraška jed je jota, to je mineštra iz zelja, repe ali ohrovta, fižola in krompirja. Kuha se jeseni. V lonec se vedno da kos prašičjega mesa.
Posebnost so mineštre, kjer pridejo do veljave šelin, grah, fižol, ohrovt, ječmen in testenine. V njih se prepletajo vabljivi okusi in vonji.
Med mineštre se uvršča tudi šelinko (z zeleno). Je enolončnica oz. gosta juha iz gomoljev in listov zelene, krompirja, riža, tudi fižola, okisana z žlico kisa ali s suhim vinom. Postreže se jo z ajdovo polento.

Sladice
Znani so krompirjevi cmoki s slivo, jabolčnim štrudljem in kuhanimi štruklji z skuto, orehi in rozinami
Posebnost je sladka kraška jota, ki se pripravi iz pretlačenega krompirja in fižola, z dodatkom rdečega korenja, začimb in žlice kisa.

špargljiregratkraške jedi jotakraške jedi Šelinkakraške jedi toč