Zelišča

Zelišča so tisti darovi narave, ki imajo izreden pomen pri prehranjevanju in dobremu počutju.

Kras je odlična lokacija tudi za aromaterapijo, ki je povsem naravna alternativa za zaščito pred mikrobi in krepitev imunskega sistema, hkrati pa uspešna pomoč pri zdravljenju številnih zimskih obolenj. Pravijo, da za vsako bolezen rožica raste in s tem se strinjajo še posebej ljubitelji naravnega zdravljenja. Vsako zelišče ima svojo zdravilno moč in je rešitev za določeno zdravstveno težavo.
Te rastlinice so pravi raj za dušo, saj jih najdemo različnih čudovitih oblik in barv ter prijetnega vonja in okusa. Kraška gmajna je lepša in bolj dišeča od vsakega vrta in nam zlasti spomladi s svojimi zelišči ponuja pestro paleto barv. Spomladanski sprehodi v naravi so prava sprostitvena poslastica, ki vzbudi stimulacijo vseh čutov. Zeliščem, ki vsebujejo dišeče snovi, pravimo dišavnice. Mednje sodijo sivka, timijan, rožmarin, meta…

Žajbelj
Žajbelj je tipični predstavnik Sredozemlja. Aromatične liste uporabljamo kot začimbo ali si iz njih pripravimo čaj, ki lajša vnetja ustne sluznice in žrela ter blažja kožna vnetja. Pomaga tudi pri blagih prebavnih težavah in pri prekomernem potenju.

Kraški šetraj
Kraški šetraj je prav tako zelo aromatična sredozemska rastlina, ki zraste do 40 cm visoko. Ima nekoliko oster in pekoč okus. Šetraj v kuhinji uporabljamo kot začimbo ali čaj. V ljudskem zdravilstvu Kraški šetraj deluje blagodejno na prebavo, uporablja se ga pri obolenju jeter in žolča, okužbah dihal in bronhitisu. Zelo uspešen je celo pri zdravljenju raznih glivičnih obolenj.

Rožmarin
Ta zimzeleni sredozemski grm je nekoliko grenkega, trpkega in aromatičnega okusa, njegov vonj pa je izrazit in zelo prijeten. Zelo uporaben je v kuhinji kot začimba, nič manj pa ni cenjen kot zdravilna rastlina, saj odpravlja številne težave kot so suho in srbeče lasišče, pomaga pri poškodbah in bolečinah v mišicah, izboljšuje krvni pretok in prebavo ter krepi imunski sistem.

Pelin
Pelin je 60 do 120 cm visoka rastlina z aromatičnega vonja in zelo grenkega okusa. Zdravilno učinkujejo listi in rumeno cvetoči poganjki, ki jih nabiramo ob koncu cvetenja, od sredine poletja do zgodnje jeseni. Pravi pelin se uporablja za zdravljenje številnih obolenj. Dokazano zdravi slab apetit, izboljšuje prebavo in lajša težave z jetri ter žolčem.

Koromač
Koromač  je dvoletna rastlina, ki v višino zraste tudi dva metra.  Koromač  deluje kot sredstvo proti napihnjenosti in uničuje parazite v črevesju.

Melisa
Melisa je šopasta trajnica z ovalnimi nazobčanimi listi, ki so uporabni predvsem v kuhinji (za razne napitke, sladice, zeliščne čaje, kot začimba,…). Če liste zmečkamo, oddajajo značilen vonj, ki spominja na limone. Melisa je svoje čase veljala za rastlino, ki zdravi vse bolezni. Že arabski modreci so jo zelo častili in ji pripisovali učinke pri zdravljenju božjasti, blodenj, besnenja, bolezenske zaspanosti in brezvoljnosti. Prav tako naj bi krepila srce, želodec, možgane in vse ostale organe.

Kamilica

Kamilica je enoletnica, ki ima močno razvejano steblo in cvetove podobne marjeticam. Vonj kamilice je značilen in dišaven, okus pa je nekoliko grenak. Kamilica sicer ni zahtevna rastlina, uspeva tudi na dokaj revnih sušnih tleh, ki so značilnost kraške pokrajine. Kamilica je pogosto uporabljena kot zdravilna rastlina v pripravkih za pomiritev prebavil ter za lajšanje nespečnosti. Prav tako blaži zaprtje in vnetje ustne sluznice.

Hermelika
Hermelika je trajnica z značilno mesnatimi sivo-zelenimi listi. Na vrhu stebla se oblikuje razvejano socvetje s številnimi cvetovi rumenkaste ali rožnate barve. Cveti od junija do septembra. Rastlina ne potrebuje posebnih pogojev za rast, vseeno pa bolje uspeva na  sončnih rastiščih. V ljudskem zdravilstvu njene lističe  uporabljajo predvsem za oskrbo manjših ran, opeklin in pikov žuželk ter za lajšanje težav pri revmatizmu in pri uravnavanju kislin v želodcu.

Citronka
Rastlina je svoje ime dobila po svojem značilnem vonju, ki spominja na citruse. Uspeva na lahkih, prepustnih tleh in sončnih rastiščih. V kuhinji poparek citroninih listov uporabimo kot zeliščni čaj, iz drobno sesekljanih mladih listov pa lahko pripravimo razna peciva. V industriji je njena prisotnost zelo priljubljena pri izdelavi parfumov in ostalih dišav. Kot zdravilna rastlina pospešuje prebavo, preprečuje napenjanje in blaži krče notranjih organov, uporabna je pri prehladih za čiščenje dihalnih poti.

Meta
Rastlina se že od nekdaj uporablja v številnih proizvodih za osebno nego, nepogrešljiva je tudi kot sestavina pri kuhanju. Ima številne zdravilne lastnosti, zaradi katerih je odličen zeliščni pripravek. Sveža je veliko polnejšega okusa in vsebuje vse hranilne snovi, ki jih meta lahko ponudi. Meto je enostavno gojiti doma. Gre za trajnico, ki vas bo razveseljevala iz leta v leto.

Materina dušica
Zaradi vsestranske uporabnosti močno dišečega nizkega grmička nekateri menijo, da v vseh pogledih opravičuje in upravičuje svoje ime, saj je prav tako blagodejna kot naše mame. Pomaga pri dihalnih organih, prebavnih težavah in deluje kot blago pomirjevalo. Materina dušica je poimenovana tudi divji timijan in je sorodnica timijana.

žajbelj.jpgrožmarin.jpgkoromač.jpgmeta.jpgmaterina-dušica.jpg