Nekdanja Vila Storič, Komen

Zasnovana za komenskega zdravnika Danila Storiča- današnja zdravstvena postaja Komnu.

Skupaj z okoliškim parkom jo je zasnoval Maks Fabiani leta 1934 za takratnega komenskega zdravnika Danila Storiča (Storici), ki je med obema vojnama pripomogel, da se je kraj Komen razvil v zdravstveni center z eno izmed prvih rentgenskih postaj za pljučne bolnike. Po ustnem izročilu naj bi zgradba spominjala na nekdanji komenski grad lastnika Johannesa Štolfe, ki je stal na tukajšnjem prostoru. Vila predstavlja kvaliteten odmev modernizma iz obdobja pred drugo svetovno vojno.

Fabiani je stavbo sestavil iz štirih kvadrov različnih velikosti. Jedro hiše tvori stolpič s stopniščem, ki z zadnjim nadstropjem gleda iznad strehe. Okoli njega so nanizani srednji in oba stranska dela stavbe, ki se zaključita s prostornima terasama. Razgibana razporeditev kvadrov daje vtis skupinske oblike, ki jo dopolnjujejo izmikajoči se pravokotni in zaobljeni vogali ter svobodna razporeditev odprtin. Arhitekt je vilo postavil v sredino parka, kamor sta bila vključena tudi zelenjavni vrt in sadovnjak. Od različnih parkovnih elementov so se ohranili rozarij, delno živa meja, ki je obdajala poti, nekaj abstraktnih betonskih skulptur, postavljenih na iztekih poti, ter visokorasle pinije, cedre, tise in ciprese, ki pričarajo sredozemsko vzdušje. Celotno parcelo obdaja nizek betonski zid s stebriči, med katerimi je napeta kovinska mreža. Na posest sta vodila dva vhoda, ohranjenega sestavljata dva betonska okvirja z vogali, zaobljenimi skladno z obliko hiše.

Vila Storič je Fabianijevo najpomembnejše delo iz obdobja po prvi svetovni vojni, ko se je večinoma ukvarjal z urbanistično in arhitekturno prenovo v vojni poškodovanih naselij.
Nemci so leta 1944 skupaj z naseljem Komen požgali tudi vilo. Po vojni je bila stavba obnovljena: za razširitev ordinacije so zazidali portik na stranskem pročelju in zaobljen vogal drugega stranskega krila zamenjali z pravokotnim. Ob zadnji prenovi leta 1999 so porušili enega izmed betonskih stebrov, obnovili pa so originalno barvo fasade. Stavba še vedno služi svojemu prvotnemu namenu: v pritličju sta ambulanta in zobna ordinacija, v prvem nadstropju pa je stanovanje.

Avtorici: Ana Čeligoj in Tina Jazbec

GPS: 45.8172847, 13.7462325

Vrnitev na seznam
vila storiciVila Storič Komen_02Vila Storič Komen_01Vila Storič_04Komen-vas proti občini