Spomenik baronu Andreju Čehovinu, Dolanci

Največji figuralni spomenik na Primorskem.

Andrej Čehovin (1810-1855) je bil kmečki sin, ki se je izšolal za topničarja. Zaradi svojih zaslug in sposobnosti, ki jih je pokazal v bojih med letoma 1848 - 1850 v Italiji pod poveljstvom maršala Radetzkya, je dosegel visok častniški položaj in dobil plemiški naziv barona ter številne medalje in priznanja. Ob petdesetletnici vladanja cesarja Franca Jožefa leta 1898 je bil Čehovinu postavljen spomenik, za katerega je finančna sredstva poleg veteranskega društva, oficirskih združenj, goriških občin in Čehovinove rodbine prispeval tudi sam cesar.

Zasnovo spomenika je velikodušno izdelal junakov rojak Maks Fabiani. Izkoristil je izredno lego in z visokim podstavkom postavil spomenik tako, da izstopa iz okoliške krajine in hiš v ozadju kraja. Podstavek iz kraškega kamna je izdelal kamnosek Blaž Bitežnik, postavo iz kraškega marmorja pa je upodobil njegov sin, kipar Anton Bitežnik, oba iz Gorice. Prvi vojaški spomenik v Sloveniji meri v višino nekaj čez pet metrov in velja za največji figuralni spomenik na Primorskem.

Čehovin je upodobljen realistično, v uniformo s pripetimi odlikovanji, ogrnjen z vojaškim plaščem. Njegove roke so prekrižane na prsih, najprej nagnjena desna noga moli prek podstavka. Njegov odločen pogled je zamišljen, uprt v neznano točko v daljavi.

Spomenik so domačini vasi Dolanci leta 1926 razstavili in zakopali v bližnji vrt, ker so se bali, da ga bodo uničili fašisti. Spomin na barona Čehovina je ostal živ in leta 1987 so spomenik ponovno sestavili.

GPS: 45.8222515, 13.8835478

 

Vrnitev na seznam
čehovin1Andrej Čehovin_01Andrej Čehovin_02Andrej Čehovin_04Andrej Čehovin portret_03