Kraška hiša, Štanjel

Na križišču ulic stoji skromna nadstropna kraška hiša, ki odraža značaj ljudske arhitekture.

Etnološka zbirka Kraška hiša v Štanjelu je urejena v obnovljeni, domnevno najstarejši stavbi, t.i. "romanski" hiši. Hiša je bila po vsej verjetnosti sezidana v 14. ali 15. stoletju. Zbirka je posvečena materialni ljudski kulturi Krasa. 
Je pomnik iznajdljivosti preprostih prebivalcev, ki so za gradnjo, kjer je bilo mogoče, uporabili kamen. Deževnica je s škrlate strehe po kamnitih žlebovih speljana v monumentalni javni vodnjak ob njej, kar priča o pomenu vode za Kras. Odraža arhitekturne posebnosti prvotnih kraških hiš, grajenih v času romanike in gotike. 

V pritličju je gospodarski del, v prvem nadstropju pa bivalni del.
V gospodarskem delu obiskovalec spozna dejavnosti, s katerimi se je v preteklosti ukvarjal kraški človek in ki so mu zagotavljale osnovno preživetje; razstavljeno orodje in predmeti predstavljajo izseke iz najpogostejših dejavnosti: vinogradništvo, živinoreja, poljedelstvo. Svoj pridelek in izdelke so Kraševci največ prodajali v bližnjem Trstu, kasneje pa so v pokrajini, ki jo je zazanamovala bližina velemesta, razvijali prve oblike kmečkega turizma.

Bivalni del obsega kuhinjo, spalnico (v eni sobi), v kateri so pogosto spali starejši člani družine ali otroci, čeprav je bila funkcija tega prostora dvojna: tu so hranili tudi poljske pridelke, npr. pšenico, ječmen, krompir in orehe. Za kraško kuhinjo je poleg okenske niše zelo značilna stenska niša - škafenca, s polico za vrče in škaf z vodo. Ob zakonski postelji stoji značilna zibelka, ob steni pa kraška poročna skrinja. Rjuhe na ležišču so iz domačega platna, odeje iz domače preje. Na postelji je značilna žimnica iz koruznega lubja – lubenca.
 

Kontakt:
Tic Štanjel
Tel.: +386 (0)5 769 00 56


GPS: 45.8232924, 13.8463392

Vrnitev na seznam