Razstava Maks Fabiani, Štanjel

Razstava je nastala kot poklon velikemu Kraševcu, katerega bogata materialna in duhovna zapuščina nas v teh krajih spremlja na vsakem koraku.

TIC Štanjel
Štanjel 1a
6222 Štanjel
Tel.: +386 (0)5 769 00 56
Tel.: +386 (0)41 383 986

Maks Fabiani
arhitekt, urbanist, profesor, župan, izumitelj, pisec, mislec, humanist

Razstava, postavljena v Kvadratnem stolpu v Štanjelu, je nastala kot poklon velikemu Kraševcu, katerega bogata materialna in duhovna zapuščina nas v teh krajih spremlja na vsakem koraku. Z razstavo želimo podati vpogled v Fabianijev širok ustvarjalni opus, ki ga umešča med najpomembnejše arhitekte Srednje Evrope na prelomu iz 19. v 20. stoletje.
Njegova dela nam razkrivajo samosvojega ustvarjalca, naprednega inženirja ter tenkočutnega oblikovalca prostora. Skozi njegove spise in življenjsko pot spoznavamo strokovno in človeško širino arhitekta Fabianija, ki je tudi pronicljiv mislec, inovator in vizionar, človek velikih mest in hkrati domačin iz Krasa. Njegov opus vključuje zasnove impozantnih mestnih palač, urbanistične ureditve velikih mest in trgov, kot tudi na videz obrobne posege v manjših krajih in vaseh na Goriškem in na Krasu – veliki arhitekt Avstro-Ogrske monarhije se je enim in drugim posvečal z isto natančnostjo in strokovno odgovornostjo.
Fabianijevo dojemanje prostora kot vrednote, ki bistveno oblikuje in določa človeško bivanje, ostaja navdih in obveza tako za strokovnjake, kot za vse ostale, ki v tem prostoru živijo in ga sooblikujejo.


Ogled
Ogled je možen v času odpiralnega časa TIC-a. Vstop je prost.

 

GPS: 45.8236363, 13.8453039

 

Vrnitev na seznam
Razstava Maks Fabiani Štanjel_01Razstava Maks Fabiani Štanjel_02Razstava Maks Fabiani Štanjel_03Razstava Maks Fabiani Štanjel_04Razstava Maks Fabiani Štanjel_05