Kraška šola, Škrbina

Muzejska ureditev šolske učilnice, avtentični prikaz pouka iz obdobja 50-ih in 60-ih let 20. stoletja, stalna razstava predmetov, didaktičnih pripomočkov, publikacij,..

Irena Tratnik Dosso
Tel.: 0039 39 39 160 181 
Tel.: +386 (0)31 731 760
 
 

Že na stari fotografiji  vasi Škrbine pri Komnu, iz l. 1926, avtorja  Vena Pilona, vzbudi pozornost opazovalca mogočna  silhueta  stavbe, nameščene ob vznožju venčka vzpetin, ki obrobljajo prijazno kraško naselje.  Stara »dama«, odprta v prostor,  predstavlja zanimivo stavbno dediščino, ki ni tipična za ruralno krajino Krasa, saj predstavlja stil šolske arhitekture nekega obdobja in je danes zanimiv in dragocen večnamenski objekt, ki ga vaščani ves čas vzdržujejo, obnavljajo, prilagajajo potrebam sodobnega časa.

Tako se je rodila ideja o muzejski ureditvi šolske učilnice, avtentičnega prikaza  pouka iz obdobja 50-ih in 60-ih let 20. stoletja, stalni razstavi predmetov, didaktičnih pripomočkov, publikacij, zemljevidov, učbenikov, dragocenih  izdelkov otrok, ki so obiskovali pouk v bližnjih šolah tistega časa.
Projekt in šolska ura, ki jo izvaja »stroga učiteljica« in njeni šolski kolegi, predstavlja novo turistično ponudbo občine Komen. Šolska ura je namenjena in prilagojena različnim ciljnim skupinam, zvedavim turistom, popotnikom, radovednežem, vsem tistim, ki imate »škrbine v znanju« in v poznavanju  bogatih geoloških, etnoloških, arhitekturnih, zgodovinskih, kulinaričnih, kulturnih značilnostih Komenskega Krasa. Učiteljica je stroga, vendar pravična. Ker zahteva red in disciplino tistega časa, vladajo na šoli pravila, ki jih učiteljica »zabeli« tudi z leskovo mastjo, oslovsko klopjo, klečanjem na koruzi, v kotu, pregledovanjem nohtov, morebitnih zajedalcev, grožnjami z ukori, pritiskanjem cvekov, izključitvijo, pošiljanju k ravnatelju, ostajanjem po pouku in, o, groza, ponavljanjem šolske ure, v naslednjem četrtletju.. Škripanje šolskega zvočnika opozarja, da se lahko oglasi in hudomušno pozdravi, morda tudi strogo okara, tovariš ravnatelj, idejni vodja šole, Toni Gašperič. Po pričakovanem petju levit in kozjih molitvic se ponavadi prijazno umakne in vrne v svoj mir...

Na »Kraški šoli Škrbina« se veliko prepeva, uri spomin in ponavlja značilne šolske pesmice, modne popevke tistega časa, sodeluje pri rajalnih igrah, izštevankah, recitira pesmi s Krasa, opeva Primorsko, pripoveduje mitološke  bajke in zgodbe, seznanja s kraškim narečjem in slovarčkom, govori o pomembnežih s Krasa in prilagaja program letnim časom in vsem strukturam obiskovalcev. Burno dogajanje, spontano učenje, kjer so pomembni igralci prav obiskovalci-učenci, ponavadi spremlja smeh, hudomušnost, nagajiva igra in prešerno slovo, ki se zaključi z okusno šolsko malico, podkrepi s teranovim čajem in slavnostno podelitvijo "IZKAZA O USPEHU". Na »Kraški šoli Škrbina« ne poznamo počitnic. Škrbine v znanju boste lahko zapolnjevali vse dni v letu, od jutra, do večera, odvisno od želja in potreb.

Šolske ure so prava učna poslastica za tiste, ki praznujete obletnice valete, mature, rojstne dneve, organizirate različna srečanja, razvedrite poslovne partnerje, za vse tiste skupine, ki želijo obiskati še druge kraške destinacije  in jim bo osvojeno znanje  kot« sprejemni izpit«, vstopnica v skrivnostni svet Krasa in pomoč pri nadaljnem odkrivanju in doživljanju planote, sproščenega popotovanja, razumevanja, dotika, okušanja, poslušanja, spogledovanja  in sproščenega kramljanja...

Da šolska ura opravi svoje polno poslanstvo, mora biti v skupini vsaj 10 obiskovalcev – učencev, ki se predhodno najavijo, predstavijo in pogovorijo.

Ob prepletu in sodelovanju s številnimi ponudniki mavričnih dejavnosti, vam lahko pripravimo in organiziramo celodnevni ali dvodnevni program izleta na Kras.


GPS: 45.8420453, 13.7356541

Vrnitev na seznam
Kraška šola Škrbina_01Kraška šola Škrbina_02Kraška šola Škrbina_03Kraška šola Škrbina_04Kraška šola Škrbina_05