Grobnica družine Fabiani, Kobdilj

Družinska grobnica in nagrobni kamen za Fabianijevo mater.

Družinska grobnica je prislonjena na južno fasado cerkve sv. Gregorja v Kobdilju.

Arhitekt Maks Fabiani je vse elemente oblikoval v enotnem gradivu, vendar z različno finalno obdelavo posameznih ploskev. Ob fasadi je na stopnico postavljena velika okvirjena plošča z napisi, ki daje vtis nagrobne niše. Levo in desno od nje sta simetrično postavljeni vazi, ki dajeta grobnici mero. Pokrov grobnice je sestavljen iz nekoliko izbočenih plošč. Levo od nagrobnika je spomenik Fabianijeve matere, desno pa star križ iz opuščene grobnice Fabianijevih sorodnikov. V grobnico so bili leta 1984 iz Gorice preneseni Fabianijevi posmrtni ostanki.

Na spomeniku levo od grobnice je trijezičen napis leta 1923 posvečen Charlotte Fabiani, Maksovi materi. V času, ko je na Krasu prevladoval močan italijanski šovinistični nacionalizem in so slovenski ter nemški napisi predstavljali nevarnost, je arhitekt Maks Fabiani počastil svojo mater:
v nemškem jeziku,
"SAGE SCHLICHTER STEIN DEM FREMDLINGE, DASS HIER EINE FRAU RUHT VON BEISPIELLOSER TUGEND",
v slovenskem jeziku, ker se ga je mati naučila "KAMEN TUJCU POVEJ, DA TU POČIVA NADVSE ČEDNOSTNA ŽENA",
v italijanskem jeziku, ker je Kras v tistem času spadal pod Italijo "RIPOSA QUI UNA DONNA DELLE PIU RARE VIRTU".

Roke usmiljenega neznanca so ohranjale to posvetilo, da se je ohranilo se danes.
Daleč od vinogradov in vrtač; tam gor,
kjer se burja zaman razburja,
se od sonca rad poslovim
in si spokojno žitje uredim.

Maks Fabiani, 1929Charlotte von Kofler Fabiani - Fabianijeva mati
 

Fabianijeva mati, Charlotte von Kofler Fabiani, je bila tržaška plemkinja po rodu iz Tirolske. Rodila se je leta 1827 Angeli Marchini in trgovcu Karlu von Keflerju. Premožna družina je nekaj časa živela v gradu Sankt Anton v Klebersbergu pri Bolzanu. Ko se je družina preselila v Trst, je Charlotte spoznala veleposestnika Antona Fabianija in se, osemnajstletna, z njim poročila. V Kobdilju je živela vse do smrti leta 1923. Monoliten nagrobnik in posvetilo v treh jezikih pričajo o plemenitem značaju in široki kulturi pokojnice.

GPS: 45.8199932, 13.8513625

 


 

Vrnitev na seznam
grobnica fabiani kobdilj_01Cerkev sv. Gregorja grobnica Fab._04grobnica fabiani kobdilj_02Cerkev sv. Gregorja zunaj_03Cerkev sv. Gregorja zunaj_02