Avstro-ogrsko vojaško pokopališče iz 1.svetovne vojne, Štanjel

Tu so pokopani avstro-ogrski vojaki različnih narodnosti.

Nahaja se v spodnjem delu vasi Štanjel, ne daleč od železniških tirov.
Skozi Štanjel teče železniška progra Jesenice-Gorica-Trst, po kateri so oskrbovali avstro-ogrsko vojsko in vozili ranjene vojake iz fronte v bolnišnice v zaledju. Ena izmed večjih vojaških bolnišnic je delovala tudi v Štanjelu. Ranjence, ki so umrli med prevozom ali med zdravljenjem, so pokopavali v kraški vrtači nasproti železniške postaje.
Na vojaškem pokopališču iz časa prve svetovne vojne so pokopani avstro-ogrski vojaki različnih narodnosti, padli na bližnji Soški fronti. Že med vojno so na pokopališču postavili monumentalen kamnit spomenik.
Ohranjena sta dva kamna na vhodu, trije nagrobniki in večji skupni spomenik oz. dorski tempelj s secesijskimi elementi, ki stoji ob vznožju griča na podstavku iz granitnih stopnic.
Zasnova pokopališča je delo arhitekta Josepha Ullricha, nadporočnika v cesarjevi-kraljevi vojski, medtem ko je arhitekt Fabiani oblikoval ograjo in vhod na pokopališče. Na os templja je postavil dva kamnita stebra, okrašena s tako imenovanimi Sigfriedovimi sabljami, akantovim listom in letnicama 1915-1917. Železna vrata se niso ohranila.

GPS: 45.8212363, 13.8484260

 

Vrnitev na seznam
Štanjel pokopališčeAvstroogrsko vojaško pokopališče Štanjel_01Avstroogrsko vojaško pokopališče Štanjel_02Avstroogrsko vojaško pokopališče Štanjel_03Avstroogrsko vojaško pokopališče Štanjel_04