Kali in lokve

Ker je na Krasu vedno primanjkovalo pitne vode, so pri razvoju kmetijstva pomembno vlogo odigrali kali in lokve, ki so kmetom v sušnih obdobjih nudili stalen vir vode.

 

Ker je na Krasu vedno primanjkovalo pitne vode, so pri razvoju kmetijstva pomembno vlogo odigrali kali in lokve, ki so kmetom v sušnih obdobjih nudili stalen vir vode. Kotanjo za kal so navadno skopali ob vznožju vzpetine ali kjer se je že naravno zbirala voda. Jamo so nato obložili s posebno zemljo, kraškim ilom, ki je precej glinasta. S posebnim orodjem, lesenim čokom ali »tovkalom«, so ilo zbili, kasneje pa jo je živina med napajanjem s parklji zgnetla in samodejno ustvarila za vodo neprepustno dno. Ponekod so jamo obdali s kamnitimi kladami. Kali so se polnile z deževnico, izvirkom ali pa so do njega napeljali podzemne kanale. Bili so predvsem namenjeni za napajanje živine. Sodili so v sklop najstarejše vaške samouprave. Zaradi zanemarjanja pašništva, vse manjšega števila živine in človeške malomarnosti izumirajo kali po vaseh; ponekod so jih prenovili.

Lokev predstavlja zajetje vode, ki je služilo predvsem sosednjim kmetijam za pranje perila in za pitno vodo. Obdana je s kamnitimi zidovi. Ob sušah pa so vodo prenašali z volovsko vprego iz kraških izvirov ali vodotokov na robu Krasa, npr. iz Timave, Doberdobskega polja, v okolici Štanjela pa iz reke Branice.

KALI
Kal Luže, Komen

Starodavni zbiralnik v dolnjem koncu vasi ob lokalni cesti, ki iz Komna vodi proti Volčjemu Gradu. Tu se lahko odpočijete in uživate ob prekrasnem razgledu na Komen in njegovo okolico.

Zbiralnik za vodo-kal, Sveto, h kateremu vodi pot mimo vojaškega pokopališča.

Zbiralnik vode-kal na začetku vasi Gorjansko (iz komenske strani), tik ob regionalni cesti.

LOKVE

Lokvi, Sveto, manjši zajetji vode, kjer so se vaščani naučili plavati; ena je znotraj obrambnih nasipov gradišča Martinišče, druga manjša pa nasproti domačije h.št. 44

Vaška lokev, Gorjansko-manjši zbiralnik vode v Nadrožici ob makadamski stezi, ki vodi proti Brjam. Steza se nahaja na koncu vasi iz gorjanske strani proti Brjam.

 

Vrnitev na seznam