Počitniški Štanjel

Razširjena ponudba v Štanjelu med 12. in 15. avgustom

datum: 05.08.2017

kategorija: Priporočamo

POČITNIŠKI ŠTANJEL


Med 12. in 15. avgustom vas v Štanjelu pričakujemo z razširjenim dogajanjem:

 •     podaljšani urniki trgovinic, razstavišč in galerij v starem delu Štanjela (njihova vrata bodo odprta od 9.00 do 20.00)
 •     ustvarjalne delavnice
 •     tržnica izdelkov in pridelkov
 •     vodeni ogledi Štanjela
 •     podaljšan urnik TIC Štanjel ( do 15. septembra od 9.00 do 20.00 ure)
 •     Kamišibaj seminar v Štanjelu (14. avgust 2017, od 9.00 do 13.00, 15. avgust 2017, od 9.00 do 13.00
 • možnost ogleda cerkve sv. Danijela med 12. in 15. avgustom
 • najbolj živahno bo v torek, 15. avgusta, ko se nam bo na popoldanskem dogajanju od 14. ure dalje pridružilo več različnih ustvarjalcev, med drugimi skupina Vruja z istrsko ljudsko glasbo, Aleksandrinke iz Prvačine in udeleženci seminarjev Kamišibaj.

   

VEČ O DOGAJANJU MED 12. IN 15. AVGUSTOM

Galerije, razstave, trgovine

 • Galerija Lojzeta Spacala
  Razstava Ohranimo čebele o čebelah in slovenskem čebelarstvu, v 2. nadstropju stalna zbirka grafik Lojzeta Spacala, odprto od 9.00 do 20.00. Vstopnina.
   
 • Kvadratni stolp
  Stalna razstava o arhitektu in urbanistu Maksu Fabianiju.
  Odprto od 9.00 do 20.00, vstop prost.
   
 • Grajžarjeva galerija in Galerija pri Valetovih
  Od 12. avgusta dalje razstava, odprto od 9.00 do 20.00, vstop prost.
  Razstava čipk pod naslovom Samosvoja
  Grajžarjeva galerija
  Modne kreacije in fotografije z idrijsko čipko.
  V iskanju sebe z lahkoto pobegnemo modnemu klišeju in na svoji koži občutimo rahel dotik tankih niti ročno klekljane čipke. Idrijske čipke, unikatno oblikovane in ustvarjene z ljubeznijo ter ujete v fotografski objektiv. Posebne in samosvoje, kot idrijčanke, ženske vseh generacij. Idrijske čipke, oblikovanje in izdelava: Maja Svetlik, Čipkarska šola Idrija; šivilja: Ana Rejc, za Čipkarsko šolo Idrija; kristalno steklo: Miriam Kosec; fotografije: Robert Zabukovec.
  Idrijska čipka v Kraški hiši
  Galerija pri Valetovih
  Ob posebnih dnevih želimo tudi naša domovanja polepšati in okrasiti, tudi z ročno klekljanimi čipkami. Mnogokrat z nostalgijo, ker so jih izdelale naše mame, babice, včasih pa želimo tudi sami pokloniti čipko, tisto, kjer smo ob njenem nastajanju misli delili z obdarovancem in smo vanjo vložili vse svoje znanje, čas in predanost ročnemu delu.
   
 • Kobdiljski stolp
  Razstava nagrajenih fotografij fotografskega natečaja Čebela in med
  Odprto od 9.00 do 20.00, vstop prost.
   
 • Prodajna trgovina z umetniško keramiko in uporabnimi spominki ARTichoka
  Pred njenimi vrati bodo ustvarjali različni gostje (Skupina Kva kvačkaš, grafičarka Klavdija Zupanc, …), katerih izdelke lahko tudi kupite.
  Odprto od 9.00 do 20.00.
   
 • Stolp nad vrati
  Ana & Gaja Art Gallery:
  Prodajna razstava keramike in unikatnih oblikovalskih izdelkov. Delovni atelje z gosti na prostem pred vhodom v galerijo.
  Odprto od 9.00 do 20.00, vstop prost.
   
 • Storževa galerija
  Lokacija v zadnji ulici na vrhu hriba, ime nosi po slikarju samouku Antonu Rupniku – Storževem, ki je tukaj živel in delal zadnja leta svojega življenja. Vstop prost.
 • Kraška hiša
  Ogledate si jo lahko med vodenjem. Vstopnina vključena v ceno vodenja.

  Vodeni ogledi
  Štanjel
  Pridružite se vodenim ogledom, na katerih si boste ogledali vsa prizorišča dogajanj in vse pomembne znamenitosti Štanjela. Zbirališče ogledov je pred Galerijo Lojzeta Spacala ob 11.00, 17.00 in 19.00, izven tega urnika pa po dogovoru.
  Cena: 5 €.
   

  DOGAJANJE 15. AVGUSTA

 • 10.00 dalje
  Štanjel, grajsko dvorišče
  prodajne stojnice in različne delavnice. Dopoldne se s kratkimi predstavami zaključuje delavnica japonskega lutkovnega gledališča Kamišibaj. Svoja vrata bolj na široko odpira štanjelska cerkev, ki bo odprta od 9.00 do 20.00. K sveti maši so povabljeni tudi obiskovalci (v soboto ob 19.30 in v torek na praznik Marijinega vnebovzetja ob 9.00)
   
 • 14. ure dalje
  Štanjel, grajsko dvorišče
  Društvo Kalunca – demonstracija zaključevanja rekonstrukcije klekljanega prta po načrtih Maksa Fabianija in razstava vezenin.

  Društvo Univerza za tretje življenjsko obdobje Kras
  :
  Predstavitvena stojnica in razstava vezenin Marice - Otilije Pahor, mentorice študijskega krožka Vezenine. Študijski krožek "Krasilno ustvarjanje in unikatno oblikovanje". UTŽO Kras vabi na krasilno ustvarjalnico pod vodstvom arhitektke Eve Razboršek, kjer bomo skupaj risali in barvali po navdihu slovenskih ornamentov in ornametov Maksa Fabianija ter z njimi tudi kaj okrasili. O kraških Aleksandrinkah bo spregovorila Marjeta Malešič.
   
 • 16. ure dalje
  Štanjel, grajsko dvorišče
  Glasbena skupina Vruja z istrsko glasbo

  Predstavitvena stojnica in nastop članic Društva žena Prvačine in Društva za ohranjanje kulturne dediščine Aleksandrink
  Predstavile bodo izvirne obleke, obutev, torbice in nakit iz prve polovice prejšnjega stoletja. Dragocene predmete svojih prednic so članice rešile iz baulov, potovalnih skrinj, skritih na podstrešjih oziroma »kaščah« primorskih hiš. Z duhovitimi prizori v narečju članice obeh društev pričarajo tudi zgodbe in značilno govorico primorskih egiptovskih izseljenk ter gledalcem omogočijo srečanje s temi pogumnimi dekleti, ki so s svojim delom v tujini vzdrževale družine in reševale kmetije pred propadom.

  Nastopi udeleženk Delavnice kamišibajev

  ki se je odvijala lansko leto pod vodstvom JSKD OI Nova Gorica. S kratkimi predstavami se bodo predstavile Danijela Manoilov (Žabici v smetani, Noseča posoda), Tjaša Race (Kozlički, Skodelica kave), Sara Grbec (Babica zima), Mirna Stopar (Hubelj, Zdravica), Vesna Marion (Orfej in Evridika, Kdo je napravil Vidku srajčico) in Tatjana Kodelja (Pipa).

  Pesmi braniške ustvarjalke Anje Furlan in mnogi drugi utrinki z dogajanja na stojnicah in ustvarjalnih delavnicah.

 

Vljudno vabljeni!
     
štanjel gopro1

Kontakt:

Javni zavod Komenski Kras
Tel.: +386 (0)5 769 00 56

Vrnitev na seznam