Poletni Štanjel: Koncert zasedbe Tori Tango

Štanjel-grajsko dvorišče, 15. avgust 2018

datum: 28.07.2018

kategorija: Priporočamo

POLETNI ŠTANJEL: Koncert zasedbe Tori Tango

 

poletni štanjel tori tango-priporočamo

Koncert zasedbe Tori Tango na festivalu Poletni Štanjel , 15. avgusta od 19.30 dalje

Senzibilnost avtorskih melodij izpod prstov harmonikarja skupine Orlek Jureta Torija je kar sama klicala po glasbenih oziroma žanrskih vzporednicah. Po prepletanju zanj značilne intimistične in rahločutne instrumentalne izpovedi z elementi jazza, folka in etna v dosedanjem ''solističnem ustvarjanju" se je to naposled izkristaliziralo v nekaj popolnoma novega – povsem unikatno inačico tanga.
S pomembno razliko in presežkom, ki se skriva v dejstvu, da je Jure predvsem "igral samega sebe" in sta njegovo glasbeno izvabljanje intimnih občutkov in izpovedna prepričljivost sami našli glasbeno "formo, v katero sta se odeli" – prefinjeno varianto žanra oziroma tanga kot takega. Tistega tanga, ki je v svojih navezavah sicer naslonjen tako na tango tipico kot tango nuevo, pa na druge stilne variante, v svoji srži pa prepoznaven kot avtorska izpeljanka skladatelja in instrumentalista Jureta Torija in kot tak popolnoma izviren, nov ter "drugačen".
Pravo novost pa TORI TANGO predstavlja tudi na sicer razvejani slovenski glasbeni sceni, saj je repertoar tako v skladateljskem kot izvajalskem smislu popolnoma avtorski in ''projekt" – izšel bo namreč tudi album z navedeno vsebino – predstavlja prvo integralno in popolnoma avtorsko tango glasbo slovenskega izvajalca. Jure Tori tako ''stoji na ramenih velikanov žanra", a tango igra in sklada po svoje.
Za ta namen je svojo zasedbo Tori Trio spremenil v kvartet, avstrijskemu kontrabasistu Ewaldu Oberleitnerju in kubanskemu kitaristu Arielu Cubriji priključil izvrstnega violinista izza Karavank Kurta Bauerja ter skupino poimenoval TORI TANGO. Repertoar zasedbe je sestavljen iz popolnoma novih skladb, v "živo" sestavlja in razstavlja vse tisto, kar krasi tango, od intimističnih in liričnih instrumentalnih nežnosti do vznesenosti latino žanrskih prijemov.
V tem smislu skupina nadaljuje tradicijo tiste tangu sorodne zvočne identitete, ki jo je zastavil že Tori Trio, prepoznal pa tudi režiser Metod Pevec in je služila kot glasbena podlaga njegovemu igranemu filmu "Vaje v objemu". Film seveda govori (tudi) o – tangu.

Koncert na grajskem dvorišču bo izvrsten uvod v mednarodno nočno milongo v organizaciji društva Milonguero?Sí - Argentinski tango v Celju, ki bo od 21. do 24. ure potekala v Fabianijevi dvorani.

Vabljeni!

Kontakt:
Javni zavod Komenski Kras
Štanjel 1a, 6222 Štanjel
T: +386 5 769 00 56,
@: tic.stanjel@stanjel.eu

Vrnitev na seznam