Venček sv. Ivana

Štanjel - grajsko dvorišče, 23. junij 2019, ob 15. uri

datum: 17.06.2019

kategorija: Dogajanje


Na predvečer sv. Ivana, ki je tudi kresni večer, so včasih obešali venčke na vrata hiš z namenom, da bo venček čuval hišo pred slabim in vanjo prinašal dobro. Stara kraška šega spletanja venčkov je po drugi svetovni vojni zamrla, pred leti pa so jo ponovno obudili.

Lep kraški običaj, ki je vpisan v register žive dediščine, danes v Štanjelu ohranjajo z vsakoletno delavnico izdelave venčkov po starem izročilu. Obiščite Štanjel v času, ko ga krasijo prelepi venčki iz naravnih materialov in kraškega cvetja.

Delavnica spletanja venčkov sv. Ivana bo v nedeljo, 23. junija 2019 od 15. ure dalje na grajskem dvorišču v Štanjelu. Za prijavo na delavnico je potrebna predhodna najava na spodnji kontakt (telefonsko številko ali e-mail) organizatorja.
**Število mest na delavnici je omejeno. Prijave so se že zapolnile.**
Prijavnina: 15 eur (delavnica + vključeno vodenje)

DELAVNICA SPLETANJA VENČKOV BO V PRIMERU SLABEGA VREMENA POTEKALA V VITEŠKI DVORANI.

Pred tem, ob 14.30 bodo učenci podružnične šole Štanjel na grajskem dvorišču predstavili projekt na temo turizma, za katerega so na tekmovanju Turistične zveze Slovenije prejeli zlato priznanje, ter zlato priznanje za najlepši turistični spominek
Ime projekta je Foto šopek iz Krasa, v katerem so se osredotočili na:

  • vinsko trto – šli v trgatev, oblikovali vrtnice iz listov vinske trte,
  • kamen – v okviru športnega dne obiskali kamnolom, izdelali kamnite rože, si ogledali suhe zidove, pastirske hišice ter le-te iz kamenčkov tudi oblikovali,
  • kraški šetraj – ga nabirali, sešili čajne vrečke in na nje odtiskovali šetraj, pripravili zeliščno sol ter oblikovali knjižne kazalke s posušeno rastlino na ročno izdelanem papirju.
     

Zaključek delavnice ob 17.30, ko bo po Štanelu potekal voden ogled na temo venčka
Vljudno vabljeni, da se vodenega ogleda udeležite tudi tisti, ki ne boste prisotni na delavnici.
Cena vodenega ogleda je 5 eur, pričetek pred Tic Štanjel (Galerija Lojzeta Spacala).

Ob 18.00 sledi otvoritev razstave KD Kras: Barvni stolp, v Kobdiljskem stolpu.
Razstava bo na ogled v času odprtja, vse do konca avgusta. Predstavljajo se ustvarjalci iz štirih kraških občin: CVETKA OBLAK, BOŽIDAR ŽGUR, CVETO VIDOVIČ, DANICA STUPAR, DARJA IVANČIČ, RADOVAN GREGORČIČ, JADRANKO MAHNIČ, ERNA KOPŠE, MIHA RUTAR, KARMEN KASTELIC PIPAN, MIRJAM KOCIJAN, RADKO OKETIČ, MARJAN OLENIK, SILVA PANGOS, ANAMARIJA SAMEC, SLAVICA VODOPIVEC, SLAVKO GUŠTIN, SONJA PEROCI, IVICA ŽERIAL, VOJVODA NEVENKA, ZALA ŠTOLFA, VALENTINA GORUP, VESNA JOGAN.

Ob 19. uri pa otvoritev zvočne galerije s koncertom tolkal.


Venček sv. Ivana 2019_plakat

Delavnici bo sledila otvoritev zvočne galerije "Kamenica".

Vabljeni!

Venček sv. ivana delvnica 18

Kontakt:
Javni zavod Komenski Kras
Tel.: +386 (0)5 769 00 56

www.stanjel.eu

Vrnitev na seznam