Vila Ferrari

Vila Ferrari je skupno ime za sklop hiš v vzhodnem delu Štanjela, ki ga je Fabiani uredil za svojega svaka Enrica Ferrarija, zdravnika iz Trsta. Ferrari je od leta 1920 naprej postopoma odkupil večino stavb v nizu med dvema stolpoma štanjelskega obzidja in še nekaj hiš v drugem nizu. Na nekoč nezanimivem pobočju pod hišami je nastal park, znan pod imenom Ferrarijev vrt. Stolp na vratih je obnovljen, severozahodni stolp pa je bil med drugo svetovno vojno porušen, tako kot je bilo porušenih nekaj hiš v nizu ob osrednji stavbi vile. Ni znano, ali je obstajal načrt za celotno ureditev: gradnja vile je namreč potekala postopoma in zelo verjetno je, da sta jo Ferrari in Fabiani tako tudi projektirala.
S stavbnim delom vile je Fabiani ravnal previdno in s spoštovanjem do srednjeveškega Štanjela. Hiše je obnovil, fasad na ulični strani prvega niza pa ni spreminjal. Kanito kritino osrednje hiše v nizu je položil na betonsko podlago in ji dodal beneško sleme. Nekatere stavbe v drugem nizu so dobile nova velika okna. Vrtna stran vile nam pokaže njeno pravo vsebino. Osrednji stavbi v nizu je Fabiani tu, na mestu nekdanje spahnjence , dodal kamnito obokano ložo z zobčastimi nadzidki, teraso in prostor za vrtnarsko orodje. Celoto obvladuje visok dimnik, zidan v slogu kraške arhitekture.
Pobočje, ki se pod nekdanjim obzidjem strmo spušča je Fabiani uredil v terase na kamnitih zidovih od sredine kompozicije proti severu pa je, tik pod hišami, speljal pergolo. V tem delu parka sta tudi balinišče in razgledišče. Če sledimo pergoli, nas pripelje do paviljona na koncu terase. Od tu naprej vodi okoli griča krožna pot do vznožja štanjelskega gradu, kjer je na vhodnih vratih vkovan monogram Enrica Ferrarija z letnicama 1935 in XII v fašističnem štetju.
Vila Ferrari z vrtom se nam vedno znova odkriva kot zaokrožena celota in obenem monumentalna obogatitev obzidanega Štanjela. Fabiani se nam kaže kot tankočuten poznavalec duha kraja in njegov pogumen interpret. Stare hiše je funkcionalno preuredil, pri tem pa pustil podobo štanjelskih ulic nedotaknjeno. Vila se iz anonimnega stavbnega niza prelevi v gosposko domovanje, ki daje širokopoteznemu, bogato urejenemu parku reprezentančno arhitekturno kuliso.

Vrnitev na seznam