Teran

Teran skozi čas..
Gojenje refoška, ki je glavna vinska sorta vinorodnega okoliša Kras, in pridelovanje rdečega vina, ki slovi po imenu teran s priznanim tradicionalnim poimenovanjem (PTP), segata verjetno v začetek našega štetja. Rimski zgodovinar Plinij je v prvem stoletju našega štetja zapisal, da je cesarica Julija, žena cesarja Avgusta, pripisovala svojo visoko starost, dvainosemdeset let, uživanju vina "Pucinum", ki so ga pridelovali na kamnitih gričih nedaleč od izvira reke Timav, to je na kraški planoti. Plinij še dodaja, da ni vina, ki bi bilo bolj zdravilno.
V srednjem veku so visokim gostom ob njihovem prvem obisku mesta Videm (Udine) v bližnji Furlaniji darovali vino teran. Omenja ga tudi J. V. Valvasor v svoji knjigi Slava vojvodine Kranjske poleg marcevina in drugih rdečih vin. V 19. stoletju je bil teran zelo priljubljeno in najdražje vino v Trstu.

Vino s priznanim tradicionalnim poimenovanjem

Tako ostaja teran PTP,  to krepko, temno rubinasto vino, veliki sin rdeče kraške zemlje (terra rossa ali jerina), ki nastaja na trdih apnenčastih skladih. S prepletom sredozemskega, celinskega in predalpskega podnebja, pridnih vinogradnikovih rok ter znanja nastaja v jeseni v kamnitih kraških kleteh to edinstveno, svetovno znano vino. Je avtohtono slovensko vino pridelano iz trte refošk, v Sloveniji od leta 2000 zaščiteno s priznanim tradicionalnim poimenovanjem. Potrošniki prepoznate vino po oznaki "teran PTP", kjer je kakovost še posebej poudarjena pa "izbrani teran PTP". Območje pridelave tega posebnega vina je kraška planota na zahodnem delu Slovenije.
Njegove odlike se kažejo v intenzivni temno rubinasti rdeči barvi, v svojevrstni cvetici po gozdnih sadežih in polnosti okusa, večjem deležu mlečne kisline kot pri drugih vinih in visokem ekstraktu. Teran PTP dosega zmerno alkoholno stopnjo, zanj so značilne nekoliko višje skupne kisline in mlečna kislina, ki daje vinu žametno mehkobo. Vino ima značilno višjo vsebnost polifenolov. Zdravilnost mu pripisujemo tudi zato, ker v primerjavi z drugimi rdečimi vini v povprečju vsebuje več polifenolov. Visoka vsebnost teh naravnih antioksidantov je deloma sortna značilnost, deloma pa posledica tradicionalnih metod predelave terana PTP.

Teran PTP se tradicionalno druži s kraškim prušutom. Ponudimo ga predvsem k močnim in začinjenim sirom, salami, panceti, rdečemu mesu, divjačini..

Maksimilian Tipper je v knjižici Kraški teran to vino že leta 1912 opisal kar v verzih:
Teran ni težek, niti gost,
ni trpek, niti tolst,
ni mehak, niti mlahav,
ni top, niti mrtev,
ni zagaten, niti plehek, slednjič ni nežen in ne sladek.

Ampak teran je poln in močan,
je vonjav, cveten in rezek,
je krepek in jeklenast,
je čil, dobro označen;
je poln življenja, svež, pršiv in šegetljiv,
je temnobojen, rubinasto leskeč.

"Prišel sem na Kras in ozdravel"
                                                         Srečko Kosovel

"Jaz čutim danes vseh živih dan.
Moje srce kipi in poje,
Moja duša je židane volje,
Kot bila bi pila kraški teran"
                                                    Oton ŽupančičTeranov liker PTP
Kraški vinarji pridelujejo tudi aromatizirano vino teranov liker, ki je zaščiten s priznanim poimenovanjem.
Teranov liker PTP se prilega slaščicam-štrukljem, orehovi potici...

Vrnitev na seznam